Haideţi să savurăm gustul toamnei la FESTIVALUL VERZEI din Parcul IOR, lângă Biserica de lemn Maramureşeană, în perioada 13- 16 octombrie. Va fi cu siguranţă „cea mai cea” mâncare de sărbătoare cu VEDETA TÂRGULUI, VARZA, pregătită de gospodine după reţete numai de ele ştiute, sub toate formele, culorile şi condimentată pentru toate gusturile.
Cei dornici de a savura preparate atât inedite, cât şi tradiţionale, sunt aşteptaţi la provocarea supremă a toamnei: VARZA. Producătorii vor aduce sute de kilograme de varză, iar bucătăresele prezente la festival promit un adevărat festin culinar cu tone de varză, albă sau roşie, dovadă a recoltei de anul acesta, care va fi gătită în toate formele – de la ceaune în care vor fierbe mii de sarmale, tocănițe sau varză călită cu carne şi cârnaţi, varză gătită în oale de lut, varză călită cu ciolan, varză cu costiţe, varză cu afumătură, rață pe varză, nelipsita varză a la Cluj, plăcinte cu varză, acre sau dulci, după gust, turte tradiţionale cu varză după cele mai vechi reţete, toate alături de o mămăliguţă, cu ardei iute, varză pe săturate, atât crudă cât şi murată, cu chimen, dafin, boia, sare, piper și alte zeci de condimente ce fac „casă bună„ cu varza.
Iar între atâtea bunătăți cu varză, vedeta între vedete va fi CEL MAI MARE LUȘCOS ARDELENESC, CEL MAI MARE CEAUN CU CIORBĂ DE VARZĂ ȘI CARNE DE OAIE, preparată dupa rețeta autentic ardelenească, așa că dacă v-am facut curioși, vă poftim la o ciorbă de gusturi traditionale.
La loc de cinste vor fi şi preparatele la grătar, fripturi din cărnuri aromate, mititei, cârnați din porc, vită și vânat, frigărui și pastrame de toate felurile, costițe și ciolane, toate acestea stropite cu must sau bere. Nu vor lipsi nici deserturile savuroase, plăcintele maramureşene sau veritabilele poale-n brâu moldovenești, prăjituri cu fructe de sezon, plăcinte cu dovleac, pregătite toate „în văzul lumii”, turtă dulce pentru cei mici, dulcețuri și gemuri proaspete, toate preparate ce conțin ingrediente sută la sută naturale.
Bineînţeles nu vor lipsi nici produsele tradiţionale precum pastramă de berbecuţ la grătar, pastramă de oaie la ceaun, tocană de oaie cu mămăliguţa, cotlete de berbecuţ la grătar, pastrama în bere la tigaie, pastrama friptă-n jar, pe funduri de lemn sau la ceaun, precum şi brânzeturi de toate felurile, pentru gusturile tuturor,
Toate acestea şi multe alte delicii vor fi pregătite în „văzul lumii” şi pentru a putea fi luate şi acasă sau savurate pe loc, la FESTIVALUL VERZEI în PARCUL IOR din CAPITALĂ, de joi 13 OCTOMBRIE, până duminica 16 OCTOMBRIE, unde vestiţi producători şi bucătari ne vor intriga papilele gustative cu preparate care nu pot fi refuzate.