Vremea faimoşilor Mucenici a venit! Cocă de cozonac deghizată în mucenic, ca la Moldova, sau aromată ciorbică de opturi muntenească? Eu țin cu amândouă, recunosc.

Şi dacă nici voi nu vă puteţi decide în provocarea MUCENICILOR va aşteptăm începând de miercuri, 8 martie, şi până duminică, 12 martie, la FESTIVALUL TRADIŢIILOR ROMANEŞTI LEGATE DE SĂRBĂTOAREA MUCENICILOR, ce se va desfăşura în Parcul Tineretului, pe platoul Şincai.

Promitem să batem toate recordurile în materie de Mucenici, astfel ca CEL MAI LUNG LANŢ DE MUCENICI din ţară va fi în Parcul Tineretului, nu mai puţin de 10 METRII de mucenici moldoveneşti, mii de mucenici scăldaţi în miere şi garnisiţi cu nucă. O horă tradiţională demnă de fală va fi cea a mucenicilor în chip de om, dar şi MUCENICUL GIGANT, în formă de om, de dimensiuni reale.

VEDETA festivalului va fi ceaunul uriaş menit să atragă cu aromele sale nemaipomenite toţi pofticioşii Capitalei, nu mai puţin de 1000 de litrii de mucenici munteneşti, scăldaţi în sirop cu miere, nucă, scorţişoară, coajă de lămâie….. ce mai, arome de „îţi lasă gura apă”.

Şi pentru că ne place să respectăm tradiţiile, în ziua mucenicilor se vor bea 40 de păhărele… şi uneori  chiar şi …44 de păhărele de vin, după priceperea şi dibăcia fiecăruia.

Surprizele nu se opresc aici! Organizatorii promit activităţi recreative, distractive şi culturale deopotrivă pentru toţi vizitatorii festivalului, inclusiv pentru copii: parade de costume populare tradiţionale, ateliere de gătit pentru gospodine şi copii, unde vor învăţa tainele şi secretele celor mai pufoși mucenici moldoveneşti, workshopuri tematice, ateliere de pictură pentru copii pe figurine de ipsos, şi multe alte activităţi numai bune pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber.

Nu vor lipsi nici preparate tradiţionale româneşti, gătite de maeştrii noştri bucătari ca la mama acasă, după reţete străvechi din toate zonele ţării şi aduse în contemporan: tocănite la ceaun, fripturi, mititei, păstrămuri fripte, cârnaţi de casa tradiţionali din carne de porc sau de vită cu oaie, cruzi, afumaţi sau picanți, frigărui colorate, costițe și ciolane, ca să fie pentru gusturile tuturor, o sărbătoare de gusturi şi arome!

Din frumoasă Bucovina vom aduce pentru toţi vizitatorii cozonaci şi plăcinte poale’n brâu, alivenci moldoveneşti, alături de plăcinte ardeleneşti şi plăcinte munteneşti, plăcinta dobrogeană, plăcinte-n foi dulci sau sărate dar şi deserturi „moderne”: prăjituri cu fructe şi ciocolată, langoşi, cheesecakeuri, turtă dulce şi multe altele.

Vă aşteptăm cu drag la 5 zile de sărbătoare, de miercuri, 8 martie, şi până duminică, 12 martie, în PARCUL TINERETULUI – platoul Şincai, la „Sărbătoarea Mucenicilor”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here