Cu entuziasm şi creativitate, echipa Autentic Events deschide seria evenimentelor din Parcul Tineretului, şi vă aşteaptă în perioada 8 – 12 martie la festivalul Tradiții românești legate de „Sărbătoarea Mucenicilor”.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional şi a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credința se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura şi să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Festivalul Tradiții românești legate de „Sărbătoarea Mucenicilor” va aduce în prim plan o sărbătoare culturală, prezentând obiceiurile din Muntenia, Dobrogea, Moldova și Bucovina, ateliere pentru copii și gospodine, prezentare de costume populare, meșteșuguri din toate zonele ţării, întrucât tradițiile, obiceiurile, portul popular, folclorul și gastronomia sunt comori inestimabile, care definesc poporul Român.

Promitem să batem orice record în materie de Mucenici, de miercuri, 8 martie, şi până duminică, 12 martie, pe platoul Şincai din Parcul Tineretului, unde am invitat gospodine iscusite din toate zonele ţării ce vor prepara sub ochii trecătorilor mucenici inediţi dar şi tradiţionali din Muntenia, Oltenia, Moldova, Bucovina, Dobrogea. Vin să se întreacă în muncă şi migală, chiar sub ochii oaspeţilor, pentru a bate recordul în materie, tradiţii şi gusturi care mai de care mai bune. Şi pentru că păstrăm tradiţiile cu sfinţenie, vom turna alături de miile de mucenici şi sute de paharele cu vin sau palinca, după priceperea fiecăruia.

Surprizele se vor ţine lanţ, iar în horă mucenicilor se vor prinde Mucenici copţi şi tăvăliţi prin miere şi miez de nucă, mucenici fierţi meniţi să atragă cu aromele lor toţi pofticioşii, mucenici în toate formele şi pentru toate gusturile. Show-uri gastronomice, recorduri culinare delicioase, zeci de forme şi culori de… MUCENICI, momente culturale, workshopuri de creaţie, la cel mai mare eveniment dedicat Tradiţiilor de Mucenici din Capitală!

Nu vor lipsi nici preparate tradiţionale româneşti, gătite de maeştrii noştri bucătari ca la mama acasă, după reţete străvechi din toate zonele ţării şi aduse în contemporan: tocănite la ceaun, fripturi, mititei, păstrămuri fripte, cârnaţi de casa tradiţionali din carne de porc sau de vită cu oaie, cruzi, afumaţi sau picanți, frigărui colorate, costițe și ciolane, ca să fie pentru gusturile tuturor, o sărbătoare de gusturi şi arome, ce mai!

Din frumoasă Bucovina vom aduce pentru toţi vizitatorii cozonaci şi plăcinte poale’n brâu, alivenci moldoveneşti, alături de plăcinte ardeleneşti şi plăcinte munteneşti, plăcinta dobrogeană, placinte-n foi dulci sau sărate dar şi deserturi „moderne”: prăjituri cu fructe şi ciocolată, langoşi, cheesecakeuri, turta dulce şi multe altele.

Regalul tradiţiilor de Mucenici va fi încununat cu momente culturale, o prezentare de costume populare, iar pe copii îi aşteaptă ateliere de pictură pe figurine din ipsos, facepainting şi multe altele.

Vă aşteptăm cu drag la 5 zile de sărbătoare, de miercuri, 8 martie, şi până duminică, 12 martie, în PARCUL TINERETULUI – platoul Şincai, la „Sărbătoarea Mucenicilor”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here